graphic-header
Občanský kalendář » «»

září 2017

2017-8&clndr_act=2017-9-21
2017-10&clndr_act=2017-9-21
PoÚtStČtSoNe
1
pátek 1. září   »   2 události
Akce » Genius loci
2
sobota 2. září   »   2 události
Akce » Genius loci
3
neděle 3. září   »   2 události
Akce » Genius loci
4
5
úterý 5. září   »   1 událost
6 7 8 9
10
neděle 10. září   »   1 událost
11 12 13 14 15
16
sobota 16. září   »   2 události
17
neděle 17. září   »   1 událost
18
pondělí 18. září   »   1 událost
19
úterý 19. září   »   1 událost
20
středa 20. září   »   2 události
21
čtvrtek 21. září (dnes)   »   2 události
22
pátek 22. září   »   3 události
Akce » LITR Olomouc
23
sobota 23. září   »   4 události
Akce » LITR Olomouc
24
neděle 24. září   »   5 události
Akce » LITR Olomouc
25 26 27
28
čtvrtek 28. září   »   1 událost
Akce » Tabook 2017
29
pátek 29. září   »   1 událost
Akce » Tabook 2017
30
sobota 30. září   »   2 události
Akce » Tabook 2017
Zůstaňte se 7.G v kontaktu »
Sítnice »

25 let Sedmé generace

Videoanketa k narozeninám 7.G.

Anketa »

Jak hodnotíte rok 2016?

stál za starou belu

špaténka, ale byly horší

střídavě oblačno

v podstatě dobrý

můj životní rok

Ke stažení »

Chcete mít 7.G ve svém počítači napořád? Stačí si stáhnout naše tapety, bannery či ikonky.

7.G twitter »

Sedmá generace  »

Globální potravinový skandál
autor/ka: Wikimedia Commons 

Veronika Gregušová

Globální potravinový skandál

Je na světě dost jídla pro všechny? Aktivista a spisovatel Tristram Stuart nás seznamuje s odvrácenou stranou lidského potravinového řetězce. 

V následujícím čtrnáctiminutovém videu britského aktivisty a autora knihy Waste: Uncovering the Global Food Scandal Tristrama Stuarta se dozvíte, jak lidé nešetrně zacházejí s potravinami. Stuart nabourává všeobecný předpoklad, že většinu vyhozeného jídla na světě tvoří prošlé potraviny; argumentuje totiž, že se jedná o chutné a čerstvé potraviny, které pouze neodpovídají kosmetickým potravinovým standardům (tvar, zahnutí, povrch). Plýtvání potravinami a jídlem ilustruje na příkladu devíti sušenek, které sám vylovil v koši při inspekci jednoho nejmenovaného supermarketu a které mají představovat celkové množství jídla vyprodukované na zemi za jeden rok. Ukazuje, že jedna sušenka se ztratí přímo na poli vlivem špatných metod sběru a skladování, tři sušenky putují do pěstování dobytka pro maso a mléčné výrobky, další dvě sušenky vyhodíme v domácnostech, supermarketech či restauracích a jen zbývající tři sušenky opravdu sníme.

Je tedy na světě dost jídla, nebo málo? A jak nakrmit hladovějící? Odpovězte si sami. Každopádně Tristram přichází se svou vlastní iniciativou nazvanou Feeding the 5000, která na různých místech světa pořádá kampaň za šetrné zacházení s potravinami a je doprovázená jídelními hody pro pět tisíc lidí. 

Další informace najdete na http://feedbackglobal.org/.

[21. října 2014]

  Líbí se vám tento článek?
 
  Chcete autora finančně odměnit?
Jak mikroplatby Flattr fungují?
Anebo nás chcete ve vydávání podobných textů podpořit jinak?


Další články tohoto autora

Okomentujte článek na facebooku...

...anebo svůj komentář přidejte zde:


Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.