graphic-header
Občanský kalendář » «»

září 2017

2017-8&clndr_act=2017-9-25
2017-10&clndr_act=2017-9-25
PoÚtStČtSoNe
1
pátek 1. září   »   2 události
Akce » Genius loci
2
sobota 2. září   »   2 události
Akce » Genius loci
3
neděle 3. září   »   2 události
Akce » Genius loci
4
5
úterý 5. září   »   1 událost
6 7 8 9
10
neděle 10. září   »   1 událost
11 12 13 14 15
16
sobota 16. září   »   2 události
17
neděle 17. září   »   1 událost
18
pondělí 18. září   »   1 událost
19
úterý 19. září   »   1 událost
20
středa 20. září   »   2 události
21
čtvrtek 21. září   »   2 události
22
pátek 22. září   »   3 události
Akce » LITR Olomouc
23
sobota 23. září   »   4 události
Akce » LITR Olomouc
24
neděle 24. září   »   5 události
Akce » LITR Olomouc
25 26 27
28
čtvrtek 28. září   »   1 událost
Akce » Tabook 2017
29
pátek 29. září   »   1 událost
Akce » Tabook 2017
30
sobota 30. září   »   2 události
Akce » Tabook 2017
Zůstaňte se 7.G v kontaktu »
Sítnice »

25 let Sedmé generace

Videoanketa k narozeninám 7.G.

Anketa »

Jak hodnotíte rok 2016?

stál za starou belu

špaténka, ale byly horší

střídavě oblačno

v podstatě dobrý

můj životní rok

Ke stažení »

Chcete mít 7.G ve svém počítači napořád? Stačí si stáhnout naše tapety, bannery či ikonky.

7.G twitter »

Sedmá generace 6/2015  »

Jak jsem se stal vegetariánem
autor/ka: medziknihami.sk 

Lucie Sovová

Jak jsem se stal vegetariánem

„Jsem vegetarián.“ „Jsi co?“ „Nejím maso.“ „Jak můžeš nejíst maso?“ „Prostě nejím.“ „Žádné maso. Steak?“ „Ne.“ „Kuře?“ „Ne.“ „A co klobásu?“ Takto popsal Jonathan Safran Foer úskalí vegetariána ve svém poloautobiografickém románu Naprosto osvětleno. Hrdina jeho druhého díla Příšerně nahlas a k nevíře blízko už je dokonce vegan. Ve své třetí knize Jíst maso se americký židovský spisovatel odklání od beletrie k esejisticko-publicistickému žánru a poté, co se ve svých novelách vypořádal s tématy holocaustu a 11. září, si bere na paškál výrobu masa.

Už z autorových předchozích děl je zřejmé, že Foer má zvláštní dar vyprávět příběhy. Právě tím je kniha Jíst zvířata především — osobním příběhem spisovatelova vztahu k masu. Setkáváme se (opět) s jeho ukrajinskou babičkou, která po útěku před válečným hladomorem stále plní svůj sklep zásobami na horší časy. Na dalších stránkách vrtí ocasem fenka George, která změnila Foerův dříve spíše chladný vztah ke zvířatům. Konečně se spisovatel svěřuje i s tím, jak coby mladý student filosofie s vegetariánstvím koketoval. Hlubší zájem o jídlo v něm ale probudilo až narození syna. Čím sytit nově započatý život se ukazuje jako palčivější otázka, než jak zaplnit vlastní žaludek — což je příležitost pro velké klišé, nutno ale říct, že motiv budoucích generací Foer užívá jen příležitostně a s citem.

Protože jsou chlupatá a mají hebkou srst

Od ryze osobního, trochu rozvlek...

Celý text je přístupný pouze předplatitelům. Nepatříte-li mezi jednoho z nich, můžete to napravit zde a získat tak přístup nejen k tomuto článku, ale i ke stovkám dalších, publikovaných v 7.G od roku 1991. Máte-li zájem pouze o e-verze Sedmé generace (bez předplacení tištěné 7.G), je tu pro vás e-předplatné, jehož cena se pohybuje již od 200 Kč na rok.

P.S. Jednotlivá čísla jsou dostupná v tištěné podobě na našich prodejních místech a od roku 2012 i v elektronické verzi na portálech rajknih.cz, publero.com a floowie.com.

Login pro stávající předplatitele:

Ztráta hesla Registrace

  Líbí se vám tento článek?
 
  Chcete autora finančně odměnit?
Jak mikroplatby Flattr fungují?


  Související články:

Okomentujte článek na facebooku...

...anebo svůj komentář přidejte zde:


Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.