graphic-header
Občanský kalendář » «»

červenec 2017

2017-6&clndr_act=2017-7-21
2017-8&clndr_act=2017-7-21
PoÚtStČtSoNe
1 2
3 4 5
6
čtvrtek 6. července   »   2 události
Akce » Boskovice
7
pátek 7. července   »   1 událost
Akce » Boskovice
8
sobota 8. července   »   1 událost
Akce » Boskovice
9
neděle 9. července   »   1 událost
Akce » Boskovice
10
pondělí 10. července   »   1 událost
11
úterý 11. července   »   1 událost
12
středa 12. července   »   1 událost
13
čtvrtek 13. července   »   1 událost
14
pátek 14. července   »   1 událost
15
sobota 15. července   »   2 události
16
neděle 16. července   »   2 události
17
pondělí 17. července   »   1 událost
18
úterý 18. července   »   1 událost
19
středa 19. července   »   1 událost
20
čtvrtek 20. července   »   1 událost
21
pátek 21. července (dnes)   »   1 událost
22
sobota 22. července   »   1 událost
23
24 25 26 27 28 29 30
31
Zůstaňte se 7.G v kontaktu »
Sítnice »

25 let Sedmé generace

Videoanketa k narozeninám 7.G.

Anketa »

Jak hodnotíte rok 2016?

stál za starou belu

špaténka, ale byly horší

střídavě oblačno

v podstatě dobrý

můj životní rok

Ke stažení »

Chcete mít 7.G ve svém počítači napořád? Stačí si stáhnout naše tapety, bannery či ikonky.

7.G twitter »

Sedmá generace 5/2013  »

Maso, přítel člověka?
autor/ka: archiv fotobanky 

Tereza Vandrovcová

Maso, přítel člověka?

Odpůrci vegetariánství často argumentují názory, že častá konzumace masa je přirozená, protože a) to tak děláme již miliony let, b) odstartovala rozvoj lidského mozku a c) ze zdravotního hlediska není žádoucí, aby se člověk masa zříkal. Kde logika takových argumentů pokulhává a jakým způsobem záměrně či z neznalosti zkresluje skutečnost?

Argument o přirozenosti konzumace masa bývá často spojen s laickou představou pravěkého člověka-lovce, který většinu svého času tráví lovem mamutů, jejichž maso pak každodenně pojídá. Když se však podíváme na studie týkající se stravy předchůdců dnešního člověka, zjistíme, že maso v jejich stravě zdaleka nemá takové zastoupení. První primáti i hominidé se stravovali převážně rostlinně, a pokud jedli maso, jednalo se spíše o drobné živočichy a mršiny, které byli schopní lépe zpracovat.

Předchůdci člověka — masožravci?

První primáti, kteří se na zemi objevují přibližně před 50 miliony let, se stravovali podobně jako dnešní gorily: jedli zejména ovoce, ořechy a zelené listy, ale v malém množství si rostlinný jídelníček obohacovali o hmyz nebo ptačí vejce. Jeden z nejstarších hominidů, Australopithecus, který žil na rozhraní třetihor a čtvrtohor, tedy asi před čtyřmi až dvěma m...

Celý text je přístupný pouze předplatitelům. Nepatříte-li mezi jednoho z nich, můžete to napravit zde a získat tak přístup nejen k tomuto článku, ale i ke stovkám dalších, publikovaných v 7.G od roku 1991. Máte-li zájem pouze o e-verze Sedmé generace (bez předplacení tištěné 7.G), je tu pro vás e-předplatné, jehož cena se pohybuje již od 200 Kč na rok.

P.S. Jednotlivá čísla jsou dostupná v tištěné podobě na našich prodejních místech a od roku 2012 i v elektronické verzi na portálech rajknih.cz, publero.com a floowie.com.

Login pro stávající předplatitele:

Ztráta hesla Registrace

  Líbí se vám tento článek?
 
  Chcete autora finančně odměnit?
Jak mikroplatby Flattr fungují?


  Související články:

Okomentujte článek na facebooku...

...anebo svůj komentář přidejte zde:


Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.