graphic-header
Občanský kalendář » «»

září 2017

2017-8&clndr_act=2017-9-19
2017-10&clndr_act=2017-9-19
PoÚtStČtSoNe
1
pátek 1. září   »   2 události
Akce » Genius loci
2
sobota 2. září   »   2 události
Akce » Genius loci
3
neděle 3. září   »   2 události
Akce » Genius loci
4
5
úterý 5. září   »   1 událost
6 7 8 9
10
neděle 10. září   »   1 událost
11 12 13 14 15
16
sobota 16. září   »   2 události
17
neděle 17. září   »   1 událost
18
pondělí 18. září   »   1 událost
19
úterý 19. září (dnes)   »   1 událost
20
středa 20. září   »   2 události
21
čtvrtek 21. září   »   2 události
22
pátek 22. září   »   3 události
Akce » LITR Olomouc
23
sobota 23. září   »   4 události
Akce » LITR Olomouc
24
neděle 24. září   »   5 události
Akce » LITR Olomouc
25 26 27
28
čtvrtek 28. září   »   1 událost
Akce » Tabook 2017
29
pátek 29. září   »   1 událost
Akce » Tabook 2017
30
sobota 30. září   »   2 události
Akce » Tabook 2017
Zůstaňte se 7.G v kontaktu »
Sítnice »

25 let Sedmé generace

Videoanketa k narozeninám 7.G.

Anketa »

Jak hodnotíte rok 2016?

stál za starou belu

špaténka, ale byly horší

střídavě oblačno

v podstatě dobrý

můj životní rok

Ke stažení »

Chcete mít 7.G ve svém počítači napořád? Stačí si stáhnout naše tapety, bannery či ikonky.

7.G twitter »

Sedmá generace 1/2015  »

Naučit se řeč masožravců
autor/ka: Joshua Bousel. 

Jiří Koželouh

Naučit se řeč masožravců

Děkuji Kateřině Rezkové a Jiřímu Jeřábkovi za přesměrování diskuse o Atlasu masa — publikaci, kterou vydalo Hnutí DUHA spolu s Heinrich Böll Stiftung a která ukazuje dopady globalizované výroby masa — od přepočítávání řádků a odstavců v jednotlivých vydáních k jádru věci. Autorka a autor článku Antimaso (7.G 6/2014) zároveň přenesli teoretickou debatu o tom, jak mohou, nemohou, mají či nemají ekologické organizace oslovovat i někoho jiného než samy sebe, na konkrétní… maso.

Konečně tedy může začít opravdová komunikační hostina. A hned na začátku bych rád obnažil svůj příbor a ukázal talíř. Jsem vegetarián, takžesi nepotřebuji vychutnávat kvalitní maso s dobrým pocitem. Nejsem autor Atlasu masa, takže jej nepotřebuji z takové pozice bránit. A konečně pracuji v Hnutí DUHA, takže mám potřebu zapojit se (zcela neobjektivně) do debaty o naší publikaci.

Pohled očima masožravce

Nejprve je třeba podotknout, že Atlas masa byl nazván atlasem záměrně. Nejde o cestovní mapu, kompas, vyznačenou stezku. Jde opravdu o atlas, který ukazuje celou paletu problému a naznačuje i spoustu řešení. Neříká, kam se vydat, ale co všechno můžete ve světě (výroby a spotřeby masa) objevit. Nechutná vám steak z velkochovu vykrmený jihoamerickou sójou? Máte možnost dát si raději něco z horské louky na Valašsku nebo si místo masa najít k snědku něco, co nepištělo pod nožem. Jako čtenář jsem sa...

Celý text je přístupný pouze předplatitelům. Nepatříte-li mezi jednoho z nich, můžete to napravit zde a získat tak přístup nejen k tomuto článku, ale i ke stovkám dalších, publikovaných v 7.G od roku 1991. Máte-li zájem pouze o e-verze Sedmé generace (bez předplacení tištěné 7.G), je tu pro vás e-předplatné, jehož cena se pohybuje již od 200 Kč na rok.

P.S. Jednotlivá čísla jsou dostupná v tištěné podobě na našich prodejních místech a od roku 2012 i v elektronické verzi na portálech rajknih.cz, publero.com a floowie.com.

Login pro stávající předplatitele:

Ztráta hesla Registrace

  Líbí se vám tento článek?
 
  Chcete autora finančně odměnit?
Jak mikroplatby Flattr fungují?


  Související články:

Okomentujte článek na facebooku...

...anebo svůj komentář přidejte zde:


Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.