Sedmá generace

Sedmá generace 1/2004

Vyhořelé dědictví

V energetické politice vládne schizofrenie, ministerstvo průmyslu a obchodu unisono horuje pro jadernou energii, i když doposud nikdo na světě nepřišel na to, jak se bezpečně a dlouhodobě vypořádat se smrtelně radioaktivním odpadem, který elektrárny v nezanedbatelném množství produkují.

30. ledna 2004 /

Méně mobility, více prosperity

První číslo nového ročníku přináší i nový seriál. Pokusí se vyvrátit dogmata průmyslové lobby, že změny přispívající k důslednější ochraně životního prostředí nejsou z finančního hlediska příliš reálné a vedou k ekonomickému propadu.

29. ledna 2004 /

Hlasy z minulosti

„Jestliže Británie proslula spotřebními družstvy, střední Evropa se záhy stala velmocí družstevních záložen. Proslulé československé kampeličky dostaly jméno po nadšeném buditeli a zřejmě výjimečném člověku Františku Cyrilovi Kampelíkovi.“ Další díl seriálu Z ekonomického kapsáře Nadi Johanisové vypráví o znovuobjevených alternativních ekonomických systémech.

28. ledna 2004 /

Jsem proti moralizování v politice

„Reálně existující problémy soužití zjednodušovali na problém rasismu Čechů. Tento idealismus či moralismus je častý právě v lidsko-právních kruzích a také u některých zelených. Z tohoto hlediska mě více vyhovují již zavedené strany, které nemají plno idealistických keců, že jsou to právě a jedině oni, kdo jsou pro pravou demokracii.“ Pavel Barša přednáší politickou teorii na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze a pracuje jako analytik Ústavu mezinárodních vztahů Ministerstva zahraničních věcí.

27. ledna 2004 /
Sedmá generace 3/2024 vychází v 2. polovině června.