Sedmá generace

Sedmá generace 9/2002

Kořeny

Kořeny jsou takové malé tlusté věci na samém konci kmene.

30. září 2002 /

Fortuynova extrémně pravicová šou

Peter Mulder, Holanďan a kulturní antropolog pracující v českém neziskovém sektoru proto v následujícím článku analyzuje postavu Pima Fortuyna na pozadí atmosféry holandské společnosti, čímž mimo jiné podává velmi zajímavý obraz země považované za nezvykle tolerantní.

27. září 2002 /

Vyšlechtit si superbakterii

V důsledku nadměrného a nesprávného užívání či přímo zneužívání se antibiotika, kdysi oslavovaná jako spása lidstva, stávají stále větší hrozbou. Bakterie jsou naproti tomu stále odolnější.

26. září 2002 /

Klonovanie

Klonovanie znamená vytváranie presných kópií – či už jednotlivých génov alebo celých organizmov. Vďaka predstave, že by raz – snáď už čoskoro – bolo možné klonovať ľudí, je mediálne príťažlivé. Predstavy o tom, čo sa za ním v praxi skrýva, sú často dosť nejasné.

25. září 2002 /

Má smysl přinášet oběti

Zástupkyně veřejného ochránce práv Anna Šabatová (1951) se již od počátku 70. let angažovala v aktivitách kritizujících minulý režim. Po listopadu působila jako poradkyně ministra práce a sociálních věcí pro styk s nevládními organizacemi. V roce 1996 dokončila studium českého jazyka a literatury, o dva roky později obdržela prestižní Cenu Organizace spojených národů za ochranu lidských práv. Ve své současné funkci působí od ledna 2001.

24. září 2002 /
Sedmá generace 2/2024 vychází v 2. polovině dubna.