Občanský kalendář

17. prosince 2019 /
foto: greenpeace.org
Na této dvoustraně naleznete tradiční přehled přednášek, workshopů, festivalů, exkurzí a dalších akcí, které byste si měli poznačit do svého diáře či online kalendáře. Neopomeneme aktuální výzvy, kampaně a petice související s životním prostředím a lidskými právy.

Akce

  • 12. 2019 — 1. 1. 2020 Výstava betlémů — Vánoce našich prababiček. Toulcův dvůr, Praha. Tradiční setkání s vánoční atmosférou, kterou navodí výstava betlémů v prostoru barokních stájí. Betlémy vyrobili dospělí i děti z perníku, dřeva, papíru, korálků. Více na toulcuvdvur.cz.
  • Do Vánoc. Prodej vánočních jedliček. Toulcův dvůr, Praha, obchody Nadace Veronica, Rezekvítek, Lipka a další, Brno. Nezapomeňte si opět letos pořídit stromy s budoucností.
  • 5. 2. Semenaření a miniburza semínek. Pracoviště Lipky Lipová, Brno, 16:30—18:30. Proč je semenaření důležité? Co zvládneme semenařit v podmínkách našich zahrad? Vlastní semínka určená na výměnu jsou vítána, nejsou však podmínkou účasti. Určeno pro současné i budoucí zahrádkáře. Svou účast potvrďte na alena.uhrickova@lipka.cz.

    zdroj: archiv F

  • 5.—9. 2. Otevřený prostor 2020. Ekocentrum Paleta, Oucmanice.14. seminář ve znamení hledání ekologické a sociálně citlivé politiky v časech ekologické krize. Podrobné informace a přihlášku najdete na stránkách Trastu pro ekonomiku a společnost thinktank.cz, uzávěrka přihlášek je 31. 12.
  • 7.—9. 2. Permakulturní design 2020. Pracoviště Lipky Rozmarýnek, Brno, pátek 16:00 až neděle 17:00. V únoru teoretická část — základy navrhování pozemků podle permakulturních principů, v březnu (6.—8. 3.) pak workshop, kde si každý účastník navrhne vlastní konkrétní pozemek. Lektorem bude Čestmír Holuša. Bližší informace a přihlášky na rozmarynek@lipka.cz.
  • Víkendy 8. 2.—1. 3. Principy řezu ovocných stromů. Centrum Veronica Hostětín, 10:00—13:00. Vyberte si jeden víkendový ovocnářský kurz s odborníky Ondřejem Dovalou nebo Ludem Vaššem. Náplní kurzu bude význam a pravidla řezu, zapěstování mladých stromků, údržba plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů, správně volený termín a techniky u jednotlivých druhů, odrůdová specifika či praktické ukázky řezů. Více na veronica.cz.

    foto: Cvaklo.to

  • 29. 2. Semínkový festival Arche Noah. Garnisongasse 14—16, Vídeň, 10—17 hodin. Od rakouských farmářů a zahrádkářů můžete nakoupit nebo s nimi vyměnit semena i méně tradičních odrůd, navštívit workshopy a přednášky s tématy jako například Jak začít s pěstováním mladých rostlin. Více na arche-noah.at.
  • 6. 3. Premiéra a derniéra nové ekohry souboru Verdis. Brno. Opět v produkci Sedmé generace. Rezervujte si prosím toto datum, více informací příště.

Petice a kampaně

  • Stop greenwashingu ropných gigantů. Podpořte výzvu Greenpeace, která říká NE greenwashingovým reklamám ropných společností, jako je British Petrol, která právě spustila obří billboardovou a online kampaň. Lze začít třeba tím, že si v internetovém prohlížeči zakážete zobrazovat tyto typy reklam nebo zamíříte na stránky Greenpeace a podpoříte jejich výzvu: greenpeace.org.uk/page/s/no-space-for-oil-ads.
  • Kosmonosy mizí pod stavbami hal. Pole v okolí Mladé Boleslavi mají opět ustoupit průmyslu: Škodovka plánuje vystavět čtyři logisticko-montážní haly v katastru města Kosmonosy. Na stránkách nasekosmonosy.cz a také na petičních místech přibývají stovky podpisů pod petici, která upozorňuje na negativní dopady tohoto projektu na životní prostředí, zvýšenou dopravní zátěž, zhoršené podmínky pro vsakování vody a v neposlední řadě na odliv kvalitní zemědělské půdy v případě, že bude výstavba schválena.
  • Dárky přírodě. Přejete-li si dostat na Vánoce něco nehmotného, můžete svým blízkým dát tipy na několik iniciativ, jejichž podporou se společně zasadíte o uchování přírodní rozmanitosti. Jednou z nich jsou  darkyprirode.cz od Hnutí Brontosaurus. Je libo budka, hmyzí hotel, vyčištěná studánka, nové (listnaté) stromy nebo domek pro ježka?
  • Rozšířená místa pro přírodu. Darovací certifikáty nabízí tradičně i Český svaz ochránců přírody: sbírka Místo pro přírodu zachraňuje kousky vzácné přírody, tentokrát je na výběr kousek pralesa v Bílých Karpatech, květnaté louky, podmáčeného rašeliniště či mokřadu. Na výběr jsou i orchidejové a pralesní exkurze, viz mistoproprirodu.cz/darovacicertifikaty.

    zdroj: Wikimedia Commons

  • Sedmogenerační a duhové Vánoce. Sedmá generace se tentokrát rozhodla podpořit spolek Arnika a záchranu květin, jako jsou ladoňky, len či hvězdnice, viz sedmagenerace.cz/darek-pro-prirodu. S Hnutím DUHA pak již tradičně pomůžete českým (a moravským) lesům: darce.hnutiduha.cz/vanoce. Děkujeme.

Připravila Simona Horká. Tipy pište na simona.horka@hnutiduha.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: Publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.

Sedmá generace 3/2024 vychází v 2. polovině června.