Sedmá generace

Sedmá generace 6/2005

editorial

Vážené dámy, vážení pánové, nápad na předvánoční téma Sedmé generace vznikl trochu prvoplánově. Co jiného si většina lidí s tímto obdobím spojuje víc než právě darování; a třebas i v tom nejširším slova smyslu? Nechtěli jsme však jen nahánět vodu na mlýn nejrůznějším neziskovým organizacím a poukazovat na těžkopádnou obnovu desítky let dušené tradice české […]

31. prosince 2005 /

Filantropie jako konstanta našich dějin

Ještě jsme si příliš nezvykli brát problémy, které vidíme kolem sebe, i na svá bedra a pomáhat je alespoň trochu řešit formou příspěvku důvěryhodné organizaci.

30. prosince 2005 /

Překážkový běh o život

Český bankovní sektor komplikuje veřejnosti možnost jednoduše podporovat nezisková sdružení. Dočkáme se změny?

29. prosince 2005 / ,

Zachraňovat životy pojídáním jogurtů?

Kazdy z nás už asi někdy zachránil život dětem nebo pomohl obnovit Tatry, zničené vichřici. Stačilo sníst jogurt nebo sušenku s příslušným logem…

27. prosince 2005 /

Dvakrát měř, jednou… daruj

Jak za peníze přírodu milujících dárců Tatry definitivně vykrvácely — tak by se dal nazvat jeden nepříliš starý příběh o sbírce na obnovu vichřicí zničených lesů.

26. prosince 2005 /

Příliš dlouhá cesta ke spravedlnosti

Červencový koncert Live 8 požadoval od stamilionových publik hlas pro změnu politiky nejbohatších států vůči Africe. Měla tato mediální kampaň vůbec smysl?

25. prosince 2005 /

Doba složenek je za námi

S možnostmi přispět peníze zasláním textové zprávy se v posledním roce doslova roztrhl pytel. Podívejme se, jak projekt DMS vlastně funguje.

24. prosince 2005 /

Kam vedou ty koleje?

Stát každoročně přerozděluje milionové částky neziskovým organizacím. Tento zvláštní hybrid však opomíjí význam filantropie jako běžné součásti života.

22. prosince 2005 /

Za kulisami ekonomických frází

V posledním díle seriálu mimo jiné nahlédneme za kulisy učebnicových frází a projdeme se krajinou alternativních ekonomik.

21. prosince 2005 /

Stránské pastviny

Tentokrát navštívíme jesenickou farmu ve Stránském, jejíž stádo highlandů, charoláků a herefordů vypásá zdejší rozlehlé podhorské louky.

20. prosince 2005 /

Mozaika zo sveta genetických technológií

Prenos rezistencie voči herbicídu potvrdený V septembri vydala firma Monsanto tlačové oznámenie, podľa ktorého na viacerých miestach v americkom štáte Georgia rastie burina láskavec Palmerov (Amaranthus palmeri), rezistentná voči herbicídu Roundup. Štúdie robené v spolupráci s miestnou univerzitou dokázali, že rezistencia burín je dedičná. Inak povedané, stala sa stabilnou súčasťou ich genotypu. Preniesla sa na ne na poliach geneticky […]

19. prosince 2005 /

Pokřivené banány

Enormně nízké ceny oblíbeného tropického ovoce občas zvedají obočí nejednoho zákazníka: Jak je to možné?

17. prosince 2005 /

Konec nejen amerického snu

Napjatá situace kolem neustále se zvyšujících cen ropy eskalovala s příchodem dvou ničivých hurikánů. Co bude dál?

16. prosince 2005 /

Jistě, pane ministře

Zveřejnění tajných dokumentů přispělo k odhalení politického pozadí francouzských jaderných testů. „Nejvyšší státní a armádní činitele přesně znali rizika pokusu pro obyvatele… A bylo jim to jedno.“

15. prosince 2005 /

Horký modifikovaný brambor

Evropa až dosud úspěšně odolává snaze biotechnologického průmyslu zaplavit kontinent geneticky modifikovanými organismy.

14. prosince 2005 /

Axis mundi, síla místa, energie krajiny

Magická síla hor výrazně ovlivnila celé generace umělců a neopakovatelně se promítla do jejich tvorby.

12. prosince 2005 /

Trvale udržitelný dokument

Recenze dvou úlovků z jihlavského festivalu, Kamenolomu Božího Břetislava Rychlíka a Zdroje Martina Marečka.

11. prosince 2005 /

Schůzka s přírodou

Land art — vášnivá vzpoura proti konvenčnímu galerijnímu umění pro umění, nebo ekokýč?

10. prosince 2005 /

O sjezdařských teroristech, „obyčejných“ lidech a jejich (Českých) snech

Nebezpečí, jaké je tvé jméno? ptá se publicistka, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková ve své nové knize fejetonů.

9. prosince 2005 /

Život sám je Boží hlas

O ekologii a křesťanství, Impulsu 99, občanské společnosti a Noci zpovědníka jsme si povídali s katolickým knězem a univerzitním profesorem Tomášem Halíkem.

7. prosince 2005 /

Prečo Live 8 nemohol poslať chudobu do dejín

JJednoho dne spojí milióny lidí myšlenka, že chudoba zmizí, když podpoří úsilí desítek neziskových organizací a výzvou světové politiky, aby vyslyšeli jejich požadavky. Utopie?

6. prosince 2005 /

Jsem aktivní pesimista

José Bové vešel do povědomí francouzské veřejnosti jako sedlák rebelující proti genetickým technologiím a globalizaci skutečně radikálním způsobem.

5. prosince 2005 /

Boj za dobrou věc a klapky na očích

Udělení letošní Nobelovy ceny za mír vyvolalo značné rozpaky.

4. prosince 2005 /

obrázky

Čeští politici si oblíbili špinavé dinosaury. Potvrzuje to zářijová zpráva Mezinárodní energetické agentury. Upozorňuje na alarmující znečištění oxidem uhličitým a vysokou energetickou náročnost českého průmyslu. Tytéž výhrady předložila i říjnová analýza OECD. Česko s 12 tunami emisí CO2 drží v EU nechvalný primát a zdejší ekonomika spotřebuje na každou korunu HDP 1,8násobně více energie než země bývalé patnáctky. Kdo nám […]

2. prosince 2005 /
Sedmá generace 2/2024 vychází v 2. polovině dubna.