Librarium

22. června 2020 /
foto: Louise Ferguson Bilbao
Za hranice kapitalismu — Jak se dělá lesní zahrada — Tanec s proměnami Země — Světlo, které pohaslo — Ekologické včelaření — Zkuste to doma sami: zahrada a balkon

Pavel Barša, Martin Dokupil Škabraha a kolektiv
Za hranice kapitalismu
Rybka Publishers, květen 2020

„Snažíme se formulovat představu světa po kapitalismu, avšak stále na hranici mezi ním a něčím novým; překročit tento práh oběma nohama neumíme,“ píše v úvodu filosof Martin Dokupil Škabraha, který všechny následující kapitoly výstižně představuje a propojuje. Třináct autorů a autorek v nich rozebírá například americký sen, společenský hněv, financializaci bydlení, neoliberální biopolitiku, rozvoj digitálních platforem, socialismus, integrativní ekonomiku, ekonomiku péče, ekosociální podnikání nebo politiku autonomní levice. Důležitá kniha.

Ivan Krastev, Stephen Holmes
Světlo, které pohaslo
Karolinum, květen 2020

Výbornou ediční řadu Politeia obohacuje tato pronikavá analýza současného rozpadu liberálně-demokratického světa. „Když padla Berlínská zeď, existovalo po celém světě pouze šestnáct hranic vytyčených nějakou formou plotu. Dnes na Zemi stojí nebo je budováno pětašedesát opevněných hranic,“ připomínají autoři v úvodu. Hutně, střídmě a velmi čtivě pak soudobé změny ilustrují na Trumpových Spojených státech, Putinově Rusku a středoevropských populistických režimech. Na závěr pak plédují pro ukázněný liberalismus netoužící po globální hegemonii.

Patrick Whitefield
Jak se dělá lesní zahrada
Kompost Press, březen 2020

Lesní zahrada produkuje potraviny a funguje podle modelu přírodního lesa. Britský permakulturní designér v této publikaci vysvětluje vše, co byste o její přípravě, výsadbě a údržbě měli vědět — a není toho vůbec málo. Například to, které stromy, keře, zelenina a byliny do ní patří (nápověda: topoly, vrby a jasan ne, kaštanovník a ořešák jak kdy). Potěší rejstřík, seznam další literatury i tipů na lektory, osivo či tuzemské permaprojekty. Za informativním a praktickým výkladem však pokulhává vizuální stránka, zejména fotky mohly vyjít lépe.

David Gerstmeier, Tobias Miltenberger
Ekologické včelaření
Grada, duben 2020

„Základní pravidlo ekologického včelaření zní: potřeby, nároky a vitalita včelstev stojí nade vše, množství vyprodukovaného medu je až na druhém místě,“ píše dvojice německých včelařů v této po všech stránkách znamenité a navýsost potřebné knize. Autoři vycházejí z biodynamických principů Rudolfa Steinera a včelaření zasazují do širokého společensko-ekologického kontextu. Dozvíme se tak hodně nejen o jejich včelstvu, ale i o dějinách včely medonosné, vztahu člověka a včely nebo globalizaci včelího byznysu. Pastva pro hlavu, srdce i oči.

Marko Pogačnik
Tanec s proměnami Země
Malvern, květen 2020

Slovinský land-artový umělec a geomant Marko Pogačnik nás v této knize chce provést výzvami 21. století. Využívá k tomu 37 cvičení Gaia Touch a vizi Geakultury. Text je plný snů, elementů, archetypů, Jisker, Gaii, Entů, vílího světa Sídhe, jemných dračích sil, vitálně-energetických systémů a kvantových skoků v osobním vývoji, čili spoléhá na jiná než racionální vysvětlení. Začíst se do něj však může i lecjaký suchar, originalitu a starost o Zemi autorovi nejde upřít. Zpátečnickým silám pracujícím na zmaření nadcházejícího věku míru zmar!

Tým smarticular.net
Zkuste to doma sami — zahrada a balkon
Kazda, květen 2020

Po kuchyni a koupelně si berlínský portál smarticular.net posvítil na zahradu a balkon. Svazek přináší více než stovku praktických tipů pro přírodní biozahradu — jak se zbavit přebytečného trávníku, oživit půdu, ekologicky sázett, rostliny přirozeně posílit a chránit, přilákat užitečné živočichy, využít balkon či terasu, a následně výpěstky nasušit, zkvasit nebo zavařit. Méně zdatné typy obzvlášť potěší kapitolka Zahradničení pro lenochy: jednou zasadit, navždy sklízet. Nápady, čtivost, grafika a fotky opět na jedničku. Semínkovým bombám zdar!

Zakoupíte-li si některou z knih na Kosmas.cz kliknutím na obálku dané knížky, podpoříte Sedmou generaci 5 % z ceny. Děkujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: Publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.

Sedmá generace 3/2024 vychází v 2. polovině června.