Až přijde CAP
Současné průmyslové zemědělství přináší vysokou spotřebu pesticidů a dalších rizikových látek, skandály s kontaminovanými potravinami, rozoranou zeleň, znečištěné řeky, erozi půdy, velkochovy přeplněné týranými zvířaty a vylidňující se vesnice. Musí tomu tak být? Jak se tomu dá zabránit a co s tím zmůže EU? To se dočtete v článku programového vedoucího Hnutí DUHA Vojtěcha Koteckého.
Život s několika miliony
Jaké jsou všední radosti i strasti profesionálního včelaře, přináší reportáž o rodině „žijící se sta miliony“.
Ideály, realita a ztracené iluze
„Kdyby všichni mladí odešli do města, vesnice by vymřela.“ „Jsem proti chamtivosti.“ „Je lepší se s lidmi dohodnout než jim něco přikazovat.“ Tyto a mnohé další důvody pro svou existenci uvedli zástupci etických záložen – u nás zvaných též kampeličky. O úskalích takového podnikání a o tom, jakou ránu jim mimoděk zasadila evropská byrokracie, vypráví již jedenáctý díl seriálu Z ekonomického kapsáře Nadi Johanisové.
Inspirující Wales
„Život v převážně venkovském Walesu je o poznání méně uspěchaný než v anglických městských aglomeracích. Vládne tu poklidná atmosféra zastrčených venkovských oblastí, dekorovaná bekotem všudypřítomných ovcí. Jeden obchůdek vedle druhého nabízí produkty ekologického zemědělství — mléčné výrobky, zeleninu, ovoce. Řezník porcuje bio telecí, vepřové a skopové. Oblíbená kavárna vás zve na fair trade kávu, čaj či čokoládu a zákusky, džusy nebo saláty z šetrného hospodaření.“ O tom, jaká panuje atmosféra na zeleném waleském venkově, informuje Michal Rezek, ředitel Pracovní skupiny pro certifikaci lesů FSC v České republice.