Sedmá generace

Sedmá generace 5/2008

Ekopsychologie: psychologie pro časy environmentálních problémů

Když začátkem sedmdesátých let vzniká ekologické hnutí, začínají si otázky spojené s ochranou životního prostředí klást také někteří psychologové.

8. října 2008 /

Milujme se a TUŽme se

„Uběhlo už tolik času, a příroda se nezmenšila ani o jeden druh živých tvorů… Bůh chtěl, aby všichni tvorové existovali pořád.“ I tento krajně optimistický citát Jana Zlatoústého z konce 4. století ilustroval páteřní téma Poslední generace 5/1993 Křesťanství a příroda. Úvodní text Hany Librové zakončuje vyhrocená formulace „příroda křesťany nezajímala a navzdory naléhavosti ekologických […]

8. října 2008 /

Ivan Illich: Čím jsme bohatší, tím jsme chudší

Patří k prvním autorům, kteří tvrdí, že ekologická krize je součástí hlubší krize, způsobené naší rostoucí produkcí a spotřebou energie, produktů — a také služeb. Kdo? Ivan Illich

6. října 2008 /

Velký skok pro školy, ještě větší pro lidstvo?

Začít od píky — to by mohlo v souvislosti s ochranou přírody znamenat začít od výchovy. A v poslední době jí docela dobře kvete pšenka.

5. října 2008 /

Novošamanismus po česku

Ve světe přeplněném informacemi a neustálými podněty tříštícími pozornost a schopnost tichého soustředění vyvstává potřeba po jiné dimenzi života.

5. října 2008 /

Trefit správný model

Větší koncentrace skleníkových plynů ve vzduchu zvedne globální teplotu — potud banální fyzika. Ale o kolik ji zvedne, to je otázka do pranice.

3. října 2008 /

Uhelné jádro aneb jistota desetinásobku

Téma, o kterém se loni popsalo tolik papíru, je v posledních měsících doslova na odpis: „globální oteplování“ se v letních vedrech kamsi vypařilo.

3. října 2008 /

K počítačům se stále rodíme jako kromaňonci

„Potřebujeme filozofii přežití?“ ptá se ve své nové knize brněnský filozof Josef Šmajs. „Proč nám chybí příroda a jak vytvářet biofilní kulturu?“ ptali jsme se my.

1. října 2008 /
Sedmá generace 2/2024 vychází v 2. polovině dubna.