Sedmá generace

Sedmá generace 7/2003

Kam kráčíš, biodiverzito?

„Středoevropská krajina před příchodem člověka byla na první pohled poměrně jednotvárná. Tam, kde dnes nacházíme mozaiku polí, luk, lesů či sídel, se rozprostíral nekonečný les. S výjimkou nejvyšších hor byl porušen jen říčními toky, mohutnějšími skalními výchozy, extrémními močály nebo v našich podmínkách nepatrnými plochami teplomilných trávníků, stepí.“ Na historický výlet vývojem české biodiverzity nás vezme botanik Richard Višňák.

31. července 2003 /

Zelená tragédie

Co je a co není ekoturistika? Má vůbec šanci ve světě zaměřeném na spotřebu? A může být adekvátní alternativou k masové turistice? Těžko říct. Jisté je jen jedno, potřebujeme novou etiku cestování – dřív, než zničíme to, kvůli čemu každý rok nacestujeme tisíce kilometrů.

30. července 2003 /

Něco v přírodě se chce vrátit zpátky

Řada románů se může pochlubit nejen nosným příběhem, ale také silným ekologickým podtextem. Typickým příkladem je dvacet let starý román Grahama Swifta Waterland, který v roce 1993 vyšel v českém překladu pod názvem Země vod.

29. července 2003 /

Národ sobě

Ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo své představy o české energetice příštích třiceti let.

28. července 2003 /

Kdo všechno se mýlil o globalizaci

Jak by měl vypadat obchod v globalizovaném světě? To je otázka, kterou si často kladou, obzvláště před blížícím se summitem WTO, nejen politici a finančníci. Podrobnosti přináší náš Monitor globalizace.

28. července 2003 /

Všichni jsme postiženi

Povídali jsme si s Vlastimilem Markem, nadšeným propagátorem hry na tibetské mísy, holistické muzikoterapie a hudby New Age.

27. července 2003 /
Sedmá generace 3/2024 vychází v 2. polovině června.