Librarium

24. října 2023 /
foto: PxHere.com.
Morální slepota — Zaříkávač zvířat — Společnost úzkosti — Zelená planeta — Ostrov v plamenech — Megahrozby

Zygmunt Bauman, Leonidas Donskis
Morální slepota
Pulchra, září 2023

Proslulý polsko-britský sociolog vede dialog s litevským filosofem a politologem o ztrátě citlivosti v tekuté modernitě. Ačkoli tato kniha vyšla původně před deseti lety, myšlenky, postřehy, citace či obavy v ní obsažené (veskrze bohužel) platí i nadále. Každodenní necitlivost ke strádání jiných, banalizace zla, všeobjímající pocit nesmyslnosti, rozvolnění etických kritérií… Navzdory skeptickému vyznění však úvahy autorů, rozkročené mezi staletími, vědeckými disciplínami i uměleckými formami, poskytují jistou útěchu a pocit spiklenectví. 

Simon Barnes
Zelená planeta. Utajený svět rostlin
Slovart, září 2023

Další z knih navázaných na proslulé dokumentární seriály BBC opět ohromí dechberoucími fotografiemi všech možných živáčků ze všech koutů planety, které probouzejí chuť takovou nádheru chránit. V pěti kapitolách vás pomocí poučeného výkladu prošpikovaného výstižnými mikropříběhy provede světem tropů, pouští, ročních období, vody a člověka. A samozřejmě nechybí ani hlavní hvězda: zvědavě poznávající a před ekologickou katastrofou varující Richard Attenborough: „Dostali jsme se do fáze, kdy i drsňáci jako kaktusy saguaro potřebují chránit.“ 

Wolfgang Schreil
Zaříkávač zvířat
Kazda, srpen 2023

Název knihy je autorovou přezdívkou, kterou si tento Němec žijící na česko-bavorském pomezí vysloužil díky dlouholetému soužití s divokými zvířaty. Zkušenosti z něj nyní předává ve dvou tuctech osobně laděných příběhů opatřených podtitulem O síle šumavské přírody a tajemství lesa. Potkává se v nich například se zmijí, liškou, jelenem, dravci, pěvci, hranostajem, bobrem, kunou Matyldou nebo „zážitkem jeho života“ — rysem. Vedle poutavého, osobitě upřímného a zároveň erudovaného výkladu potěší i četné autorovy fotografie zvířat. Sympatická kniha. 

Alexandra Wizeová, Jeff Kanipe
Ostrov v plamenech
Academia, srpen 2023

Sto let před výbuchem známější Krakatoy vybuchla v roce 1783 na Islandu sopka Laki. Nejenže „zatáhla nebe nad Evropou“, ale též výrazně ovlivnila běh dějin — kvůli ní například v Egyptě zavládl hladomor a Francie ještě více otěhotněla revolucí. Autorské duo sleduje tento neobyčejný příběh jak z vulkanologického, tak z historického či klimatologického pohledu. A na závěr se ptá: Jak moc bychom se měli obávat dalšího super-výbuchu a co bychom proti němu mohli udělat? Nenápadná, ale podnětná kniha propojující zdánlivě vzdálené body. 

Jan Géryk
Společnost úzkosti
Host, červen 2023

Nestíháte, těkáte, zapomínáte, ztrácíte smysl a z toho všeho upadáte do úzkosti a depresí? Právník, stand-up komik a publicista Salonu Práva ve své prvotině odpovídá, proč se nám to děje a jak z toho ven. Postupně v textu rozebírá specifika pozdně moderní společnosti, společenské zrychlení, postnarativní společnost, desynchronizaci společesnských subsystémů a „nepřátele“ veřejného prostoru. Ano, zní to složitě, složitě se to i čte (jde o přepracovanou disertaci), ale a) nedávejme si malé cíle a b) téma je natolik důležité, že za tu námahu stojí. 

Nouriel Roubini
Megahrozby
Leda, srpen 2023

„Věřte mi, že mnohem raději bych ohledně našich vyhlídek šířil optimismus,“ píše americký ekonom blízkovýchodního původu v úvodu a pak nám suverénním stylem servíruje deset naléhavých a rozsáhlých nebezpečí 21. století: celosvětové zadlužení, demografické problémy, degradaci penzijních systémů, deglobalizaci, finanční nestabilitu, past snadných peněz, stagflaci, růst geopolitického napětí, nástup takzvané „umělé inteligence“ a klimatickou krizi ústící do částečně neobyvatelné planety. Dají se tyto megakrize vůbec nějak vyřešit? To se dočtete na závěr. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pravidla pro komentáře: Redakce Sedmé generace si vyhrazuje právo smazat příspěvek, který nemá nic společného s tématem, obsahuje vulgarismy, rasistické a xenofobní vyjadřování či jiné urážky ostatních, obsahuje spam a komerční reklamu nebo je jinak nevhodný. Porušení pravidel může mít pro uživatele za následek dočasné nebo trvalé znemožnění vkládání dalších komentářů.

Upozornění: Publikovat články nebo jejich části, jakož i zveřejňovat fotografie a kresby z časopisu Sedmá generace nebo z jeho internetových stránek je možné pouze se souhlasem redakce.

Sedmá generace 3/2024 vychází v 2. polovině června.