Když to ladí s přírodou
Snad nejvíce pozornosti na sebe v poslední době strhávají ekologicky uvědomělí hudebníci. Mezi těmi, kdo řežou do kytar a kompjůtrů za blaho planety, vyčnívají britští Radiohead. Propracovaná snaha u snížení náročnosti jejich vystoupení sahá od zamítnutí jednorázových výrobků, přes omezení létání až po zájem, co bude s daným areálem po skončení koncertu. Radiohead si dokonce […]
Image je na nic, následuj sabotáž
Mediální aktivisté používají ve své snaze bojovat proti mocenské nadvládě (nejen nadnárodních) korporací rozličné strategie. Občas k vlastním cílům využívají PR strategií velkých firem či politických stran a staví na nich své anti- či kontra-kampaně plné parodie a mystifikace. Jedním z hlavních nástrojů aktivistů je internet, kde najdeme jak ukázky parodovaných reklam či billboardů, tak […]
Kampak na nás s Itálií!
Zatímco v Itálii řídí soukromá i veřejnoprávní média pevnou rukou občan Berlusconi, u nás se mediálním regulováním zabývá neviditelná ruka trhu společně s kolektivními orgány jmenovanými Poslaneckou sněmovnou.
Henry George: Zdaňme vlastnictví přírody
„Aničko, na celém světě nemám nic, jen tuhle jednu jedinou minci. Vezmeš si mě?“ Těmito nepravděpodobnými slovy požádal jednoho deštivého rána roku 1861 v San Francisku dvaadvacetiletý Henry George o ruku osmnáctiletou Annie Foxovou. Kupodivu souhlasila. Vypůjčil si slušný oblek a trochu peněz a hned druhý den pro ni tajně poslal kočár. Tajně, protože rodina […]
Possum — další krasavec v nesnázích
Globální oteplování čím dál víc ovlivňuje život zvířat a biodiverzitu v tropech. Je na čase zvolit si nový symbol klimatických změn?
Méně vody v lahvích — více v krajině
Do Ekologického kompostu jsme opět přihodili pozoruhodné eko-události posledních dvou měsíců.
Ekofarmářem na zkoušku
Pokud máte města už plné zuby, staňte se wwooferem, tedy dobrovolníkem na farmě. Jako odměnu za manuální práci si vysloužíte stravu, nocleh a nevšední zážitky.
Kampak se ti skeptici schovali?
Populární povědomí dí, že pokud jde o globální změny podnebí, vědci jsou rozděleni na dva tábory.
Budoucnost bez kasuárů?
Když se kácí prales, lítají třísky. Šedesátikiloví kasuáři přilboví ovšem odletět neumějí. Naštěstí to ještě některým místním obyvatelům není jedno.
Přelet nad dětským hnízdem
Lze skloubit dohromady zdraví a ochranu miminka před škodlivými látkami a minimalizaci ekologické stopy?
Nieje čas!
„Tento svět je světem nadnárodních společností. A pokud snad ještě ne, tak se jím se stále rostoucí rychlostí a navíc s neomylnou jistotou stává,“ předvídal před patnácti lety v Poslední generaci Vojtěch Kotecký.
Rizikový život v rezorte životného prostredia
Slovensko sa rozhodne nemôže sťažovať na to, že by sa v oblasti životného prostredia nič nedialo.
Polské povodňové lekce
Už potřetí zasáhly Polsko v posledních dvou desetiletích ničivé povodně, které způsobily miliardové škody a vyžádaly si oběti na lidských životech. Povodně v letech 1997 a 2001 vyvolaly v celé střední Evropě bouřlivé diskuse o tehdy převláda-jícím čistě technickém přístupu k protipovodňové ochraně. O potřebě změny stále více mluvili nejen ekologové, ale i někteří vodohospodáři, […]
Rozpolcený Domov
Šéfredaktorské argumenty obvykle mají svoji váhu. Tentokrát je údajněv recenzovaném filmu francouzského tvůrce leteckých fotografií Yanna Arthus-Bertranda didakticky shrnuta aktuální environmentální argumentace ohledně vlivu moderní civilizace na životní prostředí. Hlemýždí tempo snímku dává i hlemýždím tempem myslícím divákům dost času na to, aby tuto argumentaci dostatečně dobře pochopili, a navíc je to v souladu s […]
Librarium
Nadine Gordimerová Začni žít Mladá fronta, červen 2009 Pětatřicetiletý jihoafrický ekolog se kvůli terapii radioaktivním jódem ocitne na pár týdnů v nucené izolaci u rodičů a rekapituluje svůj život. Autorka, nositelka Nobelovy ceny za literaturu, v románu pronikavě reflektuje řadu ekologických témat (výstavba přehrad v říční deltě Okavango nebo experimentální jaderné elektrárny „bezpečné jako […]
Jídlo musí dávat smysl
…říká food writer, recenzent restaurací a propagátor lokálního jídla Martin Kuciel.